1. Coneix-te a tu mateix. Analitza la teva trajectòria formativa i professional i fes un llistat detallat dels teus coneixements, experiència, assoliments i habilitats. Són la teva carta de presentació al mercat, la teva definició com a «producte», que en funció del seu «atractiu» i de la llei de l'oferta i la demanda va a tenir més o menys possibilitats d'interessar a les empreses. Si optes per l'autoocupació, conèixer els teus punts forts i febles també et serà útil.
2. Defineix el teu objectiu professional. Reflexiona sobre el tipus de treball que t’agradaria realitzar tenint en compte la teva formació, experiència, habilitats i preferències. Pren-te temps: analitza a fons què no t'agrada fer i amb què gaudeixes treballant.
Si no posseeixes la qualificació adequada per accedir a la teva «ocupació ideal» marca’t un objectiu realista a curt termini i comença a traçar la teva estratègia per aconseguir el teu objectiu final més endavant. Dóna un primer pas, sinó seran uns altres els qui decideixin com va a ser la teva carrera.
Si creïs que necessites ajuda per definir el teu projecte pots acudir a un centre d’orientació professional. Un equip de psicòlegs estudiaran el teu perfil a través de tests psicotècniques i entrevistes en profunditat i t’orientaran sobre les teves opcions. Aquí et podem ajudar de forma gratuïta.
3. Indaga per fer-te amb una base de fonts d’ocupació el més àmplia possible. No et conformis amb consultar les ofertes d’ocupació de la premsa, recorre també a webs d’ocupació i a les borses d’ocupació dels centres on hagis estudiat i a les del gremi o col•legi professional de la teva especialitat; localitza llistats d’empreses (a través d'internet, cambres de comerç, anuaris, etc.) per enviar-los el teu currículum, sense oblidar-te de les companyies de la competència del teu sector a les quals podria interessar-los el teu perfil.
4. Utilitza la teva xarxa de contactes personals. Un 75% dels llocs de treball que ofereixen les empreses no arriben mai a anunciar-se, es cobreixen a través d'amics i coneguts. Dóna veus sobretot entre les persones que sàpigues que per la seva situació professional poden conèixer ofertes d'ocupació, proporcionar-te informació interessant d'empreses i del mercat laboral i posar-te en contacte amb persones ben situades per apropar-te a ocupacions concretes.
Es calcula que una persona adulta té una xarxa de contactes directa i indirecta d'entre 1.500 i 3.000 contactes, encara que molts d'ells estan inactius.
5. Estudia a fons les ofertes d'ocupació en les quals estàs interessat. No facis un currículum genèric, adapta-ho a cada cas concret. Observa a més quins requisits apareixen en la majoria d'ofertes d'ocupació per veure quins compleixes i quins no. Això et donarà una idea de les manques de formació o experiència que t'impedeixen accedir a segons quins llocs, i t'ajudarà a redefinir la teva estratègia de recerca d'ocupació.
6. Porta una agenda dels teus passos en la recerca d'ocupació. Realitzaràs moltes accions. El millor per no oblidar-te de cap d'elles i fer balanç del procés és anar anotant-les.
7. Prepara les entrevistes de treball. Aprèn-te el currículum per parlar amb soltesa d'ell i contestar amb seguretat a les preguntes que et facin sobre la teva trajectòria acadèmica i professional. Pensa també en com contestar a qüestions espinoses del tipus: per què es va trencar la relació amb la seva anterior empresa o quins considera que són els seus punts febles com a professional.
Acudeix a la cita puntual i vas veure d'acord amb la roba que correspon al lloc que ofereix l'empresa. Mostra interès per ell i intenta transmetre a l'entrevistador que ets la persona adequada per cobrir la plaça destacant els aspectes del teu currículum i les habilitats i qualitats que et converteixen en la persona idònia per al lloc.
8. Reflexiona sobre com ha anat l'entrevista, i si l'empresa no es posa en contacte amb tu en uns dies crida per interessar-te per l'estat de la teva candidatura.
9. Si passen els mesos i no trobes ocupació, analitza l'estratègia que has seguit per revisar si té alguna «fissura».
10. No oblidis l'opció de l'autoocupació si ets emprenedor o si pel teu perfil tens dificultats per trobar ocupació. Un professional vàlid no necessita que uns altres ho contractin, pot optar per treballar per compte propi.
INFORMACIÓ | Santaka.cat
0 | COMENTA AQUESTA ENTRADA:
Publica un comentari a l'entrada
L'administració del bloc es reserva el dret d'eliminar qualsevol missatge que contingui propaganda o publicitat d'empreses i/o que insulti o utilitzi un llenguatge ofensiu, racista, violent o homòfob. L'Espai Jove El Galliner no comparteix necessàriament el contingut de les opinions publicades.