Fronteres del món

Una línia imaginaria de més de 600.000 kilòmetres, que és viva i creix, separa el món en dues parts. Una línea que per alguns separa territoris que defensen distinta bandera però que per a d’altres serveix per separar cultures, llengües i races. Una línia que gairebé sempre és una prohibició a la lliure circulació de persones i idees. Avui parlem de fronteres, te les ensenyem i et diem on són.


Kuwait – Irak


Un fossat de 225 quilòmetres de longitud per vuit metres d'amplària i paral·lel a una tanca metàl·lica separa tots dos països des que a l'agost de 1990, les tropes Iraquianes envaïssin Kuwait. El fossat impedia que els tancs enemics poguessin aconseguir el territori Kuwaitià. Fins avui.


Haití - República Dominicana


Haití, el país més pobre del Carib, comparteix 360 quilòmetres de frontera amb l'exuberant República Dominicana. La línia imaginària l'ha construït involuntàriament l'acció de l'home.


Canadà - Estats Units


A països menys diferents, fronteres més imaginàries. Estats Units no va pensar a fortificar unilateralment la seva frontera amb Canadà (més de 9000 quilòmetres) fins a passat l'11 de setembre de 2001. Tan al mig que una línia imaginària es va pintar al terra que travessava la biblioteca. Els EUA estan convençuts que els terroristes del 11S van entrar per Canadà.


Espanya - Marroc


A Espanya tenim la pitjor tanca fronterera d'Europa: 20 quilòmetres de triple filat paral·lel de 6 metres d'alçada amb filferros de pues retorçades. Dissenyat perquè els immigrants no es “danyin en saltar”. Més de 60 milions d'euros subvencionats per la Unió Europea i invertits per intentar evitar més morts dels quals poc han de perdre.


Estats Units - Mèxic


Una frontera mediàtica i hollywoodenca. La tanca més costosa i vigilada del món té també el major nombre de travessies d'il·legals del planeta. Més de 1100 quilòmetres de tanca que poden ser franquejats fàcilment en tan sol 18 segons o disfressant-te d'home bela.


Israel – Palestina - Egipte


Afavorit pel silenci i la indolència de la Unió Europea i el suport total d'Estats Units, però declarat il·legal per la Cort Internacional de justícia de l'Haia. Els territoris palestins es reparteixen 721 quilòmetres de mur en el West Bank, 240 a la Franja de Gaza més els 20 de la frontera amb Egipte. Quan estigui completat seran gairebé 1000 quilòmetres de l'anomenat mur que ofegaran les terres palestines.
En un intent per convertir el mur en la galeria més gran del món, l’artista Banksy ha anat deixant la seva signatura en molts dels trams de la forçada frontera. Durant la seva aventura va tenir problemes amb l'exèrcit israelià, el qual va arribar a disparar diverses vegades a l'aire en to intimidant.


Corea del Nord - Corea del Sud


La frontera amb més tensió i més perillosa del món. És un terreny de 250 quilòmetres de longitud per 4 quilòmetres d'ample, on estan prohibides les maniobres i la presència militar de tots dos bàndols. La desmilitarització només va durar 6 anys. Ara tots dos exèrcits es fortifiquen en els llocs de guàrdia de tots dos costats com a joc d'intimidació, convertint-la en la frontera més militaritzada del món.


Estats Units - Rússia


Hi ha un poble nord-americà en el qual si aixeques el cap en qualsevol dia sense boira pots albirar territori rus. Està en l'estret de Bering -entre Alaska i Sibèria- i es diu Diomede, a la petita illa del mateix nom. 4 quilòmetres més a l'oest es troba l'illa Diomede Major, però ja en territori rus. Tot en el meridià 180. Quan a l'hivern el mar es congela i uneix ambdues illes, pots caminar d'una a una altra amb la particularitat de convertir-se en l'únic lloc del planteja que en només 4000 metres passes d'un dia a un altre. Hi ha 21 hores de diferència.


Àustria - Alemanya


Una mina de sal de fa més de 4000 anys (de les més antigues del món) serveixen de connexió entre Àustria i Alemanya. La petita ciutat de Hallein, a 10 quilòmetres de Salzburg, conserva intactes les galeries d'una explotació que va començar utilitzant els celtes i va estar en funcionament fins a 1988. Dins de les mines de Dürrnberg, avui atracció turística, hi ha fins a un petit llac i centenars de galeries i tobogans que converteixen l'explotació en un parc temàtic. Com el jaciment va ser explotat durant tant temps els seus braços es van estendre a la veïna Alemanya. Un gran cartell anunciava a tots els seus treballadors desorientats el país en el qual estaven treballant.


És increïble com una simple línia determina si s’és ric o pobre, blanc o negre, immigrant o local.


INFORMACIÓ | Kurioso.es 

0 | COMENTA AQUESTA ENTRADA:

Publica un comentari a l'entrada

L'administració del bloc es reserva el dret d'eliminar qualsevol missatge que contingui propaganda o publicitat d'empreses i/o que insulti o utilitzi un llenguatge ofensiu, racista, violent o homòfob. L'Espai Jove El Galliner no comparteix necessàriament el contingut de les opinions publicades.