Un Lliçanenc va sobreviure al naufragi del Titanic

El 14 d'abril de 1912, avui fa cent anys, el Titanic, el major transatlàntic del món, va xocar contra un iceberg en les gèlides aigües de l'Atlàntic. Tres hores desprès va enfonsar-se. El naufragi va causar la mort de 1.513 persones. Aquest va ser el seu primer i darrer viatge.

Entre els supervivents de l'enfonsament es trobava Julià Padró Manent, nascut a Lliçà d'Amunt l'any 1885, un dels quatre passatgers catalans que es van salvar de la catàstrofe tal i com informa el diari El 9 Nou aquest divendres.

"Padró anava al vaixell amb la seva promesa, la germana d'aquesta i un amic. Eren quatre joves aventurers que havien decidit fer les amèriques i començar una nova vida a l'altra banda de l'Atlàntic. Van sentir parlar del Titanic i es van llençar a l'aventura. [...] Van comprar uns passatges de segona classe que els hi va costar 13 lliures esterlines" comenta el diari vallesà [Edició del div. 13/04/2012 Núm. 2221 V.O.].

Tot i que el nàufrag de Can Farell (Lliçà d'Amunt) no en volia parlar de l'enfonsament del vaixell, la seva vivència va ser recollida per el diari de l'època 'Cuba luz del mundo' uns dies desprès de l'accident: 

Julià Padró i el seu amic,
Emili Pallàs
La meva dona i jo vam embarcar al Titanic a les 5 de la tarda de l'11 d'abril. El transatlàntic estava considerat com el vaixell més segur del món. Els setze compartiments en què estava dividit el buc el feien, segons els experts, insubmergible. El quart dia de navegació feia un fred horrorós.

Desprès de l'impacte vaig voler comprovar si, efectivament, el nivell de l'aigua estava pujant i no en vaig tenir cap dubte. L'aigua negra i glaçada avançava lentament. Quan vaig acceptar que allò s'enfonsava sense remei, l'aigua ja ens cobria els peus. Julià Padró Manent, 1912.

   ► Coneix més detalls de la història del Titanic
   ► 'Cuarto Milenio' (Cuatro): Especial Titanic


El reportatge del Vallès Oriental Tv (VOTV)


Notícia emesa a l'informatiu del dia 20 d'abril de 2012. Per G.Permanyer i J. Ventura


INFORMACIÓ |  El 9 Nou  |  Españoles en el Titanic  |  Entrevista Gerard Pallàs

0 | COMENTA AQUESTA ENTRADA:

Publica un comentari a l'entrada

L'administració del bloc es reserva el dret d'eliminar qualsevol missatge que contingui propaganda o publicitat d'empreses i/o que insulti o utilitzi un llenguatge ofensiu, racista, violent o homòfob. L'Espai Jove El Galliner no comparteix necessàriament el contingut de les opinions publicades.