Com es va contruir Venècia?

Per entendre com va aixecar-se la ciutat, aparentment del no-res, cal remuntar-se al segle V desprès de Crist. Després de la caiguda de l'Imperi Romà, molts habitants de la regió de Vèneto van fugir dels atacs dels germànics i van buscar refugi a la zona pantanosa on començarien a construir la ciutat de Venècia. Quan van arribar, l'única cosa que hi havia eren un centenar d'illes.

Alguns dels primers habitants van construir petites cabanyes a les illes més altes. Uns altres, les construïen directament damunt de l'aigua, sobre pilons de fusta clavats al fang per evitar que les marees les tombessin. En moltes zones, es van començar a construir canals per anar guanyant terreny al mar.


L'assentament central uneix 118 petites illes mitjançant 400 ponts. Per drenar la terra es va construir una xarxa de més de 200 canals a partir del Gran Canal, la principal via que serpenteja entre les illes durant 3'2 km i que, amb el pas dels segles, quedaria flanquejada per grans palaus.

Donada l'escassa solidesa del terreny, els edificis requerien ferms fonaments. La resposta al problema va ser la construcció d'un autèntic bosc de pilars submergits. Els pilars s'introduïen en el subsòl argilenc amb malls de fusta. A continuació es construïen noves capes de pilars sobre els fonaments. Per exemple, sota l'Església de Santa María de la Salut es van col·locar 1.106.000 pilars de fusta.

Per evitar que la humitat podrís les parets, els paletes aplicaven una capa de calcària blanca, extreta de les pedreres, que cobria l'edifici fins a on arribava el nivell de l'aigua.

El que en el seu inici no era més que illes, fang i mosquits, s'ha convertit en una de les ciutats amb major atractiu turístic del món, que compta amb gairebé 300.000 habitants. Encara en l'actualitat, Venècia és víctima de les freqüents crescudes de la marea, sofrint inundacions esporàdiques. L'any 2008, la mar va créixer 156 cm, inundant pràcticament la totalitat de la ciutat.

Un comentari freqüent sobre Venècia és que cada any la ciutat s'enfonsa uns mil·límetres. És cert, de fet, Venècia s'enfonsa 2 mil·límetres anuals. Sembla poc, però és preocupant, perquè el lleu enfonsament, unit a l'augment del nivell del mar, duplica el nivell al que l'aigua augmenta pel que fa a la ciutat.

Aquestes preocupants dades, augmenten la possibilitat que Venècia acabi desapareixent sota l'aigua als propers segles. Un efecte més de la llarga llesta associada a l'escalfament global.


INFORMACIÓ |  Zona Curio  |  Viquipèdia

1 comentari:

L'administració del bloc es reserva el dret d'eliminar qualsevol missatge que contingui propaganda o publicitat d'empreses i/o que insulti o utilitzi un llenguatge ofensiu, racista, violent o homòfob. L'Espai Jove El Galliner no comparteix necessàriament el contingut de les opinions publicades.